Screening en diagnose

Vroegtijdige opsporing

Autisme, hoewel de symptomatology is goed gedefinieerd (zie onze pagina "Autisme"), kan soms moeilijk te detecteren en te diagnosticeren, vooral in de zogenaamde "lichtere" vormen zonder intellectuele stoornissen en taal vertraging (zoals Het geval in het syndroom van Asperger). Toch, met de juiste informatie, moeten we in staat zijn om hem te volgen in de vroege kindertijd.  Screening zorgt voor de voorbereiding van een diagnose en de vroegtijdige uitvoering van adequaat beheer. Vandaag, Autisme is nog te vaak te laat voor de opsporing en diagnose.

Screening tools:

Hier is een foto van de vroege tekenen van autisme. (Bron: Autisme Info 31) Er zijn ook vroege opsporingstests zoals M-PRAATJE, de lijst van het waarschuwingsteken FILIPEK en de ouderlijke vragenlijst over de ontwikkeling van FILIPEK. (Bron: Autisme Info 31)

Latere screening

Het is ook mogelijk om Autisme te detecteren bij grotere kinderen en volwassenen.  Hoewel het beter is dat dit vroeg wordt gedaan, de evolutie van de persoon is mogelijk op alle leeftijden en met een diagnose, zelfs in de volwassenheid is belangrijk.

Screening tools:

Er is de lijst van de symptomen van DSM 5 (Bron: Autisme Info 31), dat is gebaseerd op de diagnose. Er zijn vragenlijsten op het net, dit is het geval van de nadrukkelijke quotiënt en autistische quotiënt die ook worden gebruikt voor diagnostische doeleinden door professionals, in combinatie met andere tests.. Alleen aandacht, geen test op het net vervangt een professionele diagnose. Positief zijn voor de vragenlijsten betekent niet dat men noodzakelijkerwijs autistisch, maar aan de andere kant is het een track te worden gegraven met de hulp van bevoegde specialisten.

De diagnose

Als Autisme wordt gedetecteerd, is het noodzakelijk om een diagnose te krijgen om te profiteren van bepaalde hulpmiddelen en diensten om de uitvoering van de meest geschikte en vroegtijdige beheer mogelijk te vergemakkelijken.  De diagnose is gebaseerd op verschillende tests en schalen zoals tieners, ADI, AUTO'S, enz. en diverse multidisciplinaire evaluaties (Logopèdie, psychomotoriek, neuropsychologie, enz.). In België is het meestal pluridiplinaires teams in de autisme Reference Centres (CRA) die verantwoordelijk zijn voor de diagnose. De evaluatie wordt financieel ondersteund door de RIZIV.

Kijk uit voor de verkeerde diagnoses!

Helaas, in België, zijn er veel professionals die niet weten autisme, die geloven dat het een psychose of een psychiatrische stoornis. Als uw kind dit type van diagnose (psychose, disharmonie, enz.) ontvangt, adviseren wij u om de uitstekende plaats EGALITED op verouderde of onjuiste diagnoses zorgvuldig te lezen.

Share